Ο Κώστας Γκατσιούδης για την Ελίνα Τζένγκο: «Περίμενα το μετάλλιο – Έχει χρόνο να είναι έτοιμη στο Παρίσι».

Η Ελίνα Τζένγκο παρέδωσε τον τίτλο της πρωταθλήτρια Ευρώπης στη Ρώμη, ύστερα από έναν τελικό που την έφερε στην αξιοπρεπή μεν έκτη θέση, μακριά δε από τις πραγματικές, τεράστιες δυνατότητές της.

Ζητήσαμε από τον κορυφαίο Έλληνα ακοντιστή, κάτοχο τριών μεταλλίων σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Κώστα Γκατσιούδη, να αξιολογήσει την εμφάνιση της Ελίνας. Ο Κώστας στην καριέρα του, πέρα από τις επιτυχίες, είχε κι αυτός στιγμές που δεν απέδωσε σύμφωνα με τα προσόντα του, σε ένα «ιδιαίτερο αγώνισμα», όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος.

Όπως μας λέει, περίμενε, όπως και η πλειοψηφία των Ελλήνων φιλάθλων, να δει την Ελίνα Τζένγκο σε μια θέση στο βάθρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ρώμης:

«Ναι, το περίμενα, αλλά δεν της βγήκε ο αγώνας. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι έφταιξε το ένα ή το άλλο τεχνικά. Κάθε προπονητής ετοιμάζει με τον αθλητή του την τεχνική, τη δουλεύουν, «στήνουν» το σώμα από την αρχή μέχρι το τέλος, και το δουλεύουν. Για παράδειγμα, εγώ αλλιώς το έχω στο μυαλό μου.

Πολλές φορές η δική τους προσέγγιση έχει βγει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα συμβαίνει πάντα. Μάλλον αυτός δεν ήταν ο κατάλληλος αγώνας για να αποδώσει τεχνικά και δυναμικά. Άλλωστε, το ακόντιο είναι ιδιόρρυθμο αγώνισμα, συνδυάζει τεχνική, δύναμη και ταχυδύναμη. Είναι πολύπλοκο και πολύπλευρο».

Μια από τις προσπάθειες της Ελίνας Τζένγκο στη Ρώμη. (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ο Κώστας Γκατσιούδης δεν κρύβει το θαυμασμό του για την Ελίνα Τζένγκο και τις δυνατότητές της.

«Την παρακολουθώ και μου αρέσει, ιδιαίτερα ο δυναμισμός της. Είναι μικρή ακόμα, αλλά οι προσδοκίες είναι μεγάλες, γιατί μπήκε από μικρή στα μεγάλα σαλόνια και κέρδισε τίτλους. Ίσως δεν έχει βρει φέτος ακόμα το ρυθμό της. Οι πραγματικές της δυνατότητες είναι μεγάλες».

Ο παλαίμαχος πρωταθλητής μας, έχοντας περάσει από θέση αντίστοιχη με αυτή που βρίσκεται η Ελίνα Τζένγκο μετά το πέρας του τελικού στη Ρώμη, μπορεί να καταλάβει τα συναισθήματά της αυτή τη στιγμή:

Η Ελίνα Τζένγκο. (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

«Μπορώ να την καταλάβω. Ίσως περίμενε κάτι καλύτερο, μεγαλύτερες βολές. Κι εμείς τις περιμέναμε. Όμως, ο μεγαλύτερος αγώνας της χρονιάς δεν ήταν αυτός, είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η φετινή χρονιά έχει αυτήν την ιδιαιτερότητα. Θεωρώ θα μπορέσουν με τον προπονητή της να διαχειριστούν τα δεδομένα και να κατανείμουν κατάλληλα την προπόνησή τους στο διάστημα που απομένει μέχρι το Παρίσι».

Αν και έχει «αποσυρθεί» στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Διδυμότειχο, ο Κώστας Γκατσιούδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ, παραμένει λάτρης του στίβου «μεγάλος φαν», όπως λέει και ο ίδιος. Βέβαια, έχει και έναν λόγο παραπάνω να τρέχει ακόμα στα στάδια, καθώς o γιος του Γρηγόρης, 17 ετών, άρχισε να ξεχωρίζει – πού άλλού; – στο ακόντιο έχοντας ρίξει 63.34.

Ο Κώστας Γκατσιούδης με τον τεράστιο Γιαν Ζελέζνι στο βάθρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2001.

«Τα μέτρα δεν είναι ακόμα πολλά, αλλά τον πιστεύω ότι βγάλει πολύ περισσότερα» λέει ο πατήρ Γκατσιούδης για τον Γρηγόρη, ο οποίος σε λίγες μέρες θα αγωνιστεί στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας (Κ18) του στην Πάτρα.

Κατεβάστε την εφαρμογή